Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 2 June 2009

Bukan sekadar merawat


PELAJAR perubatan perlu bersedia berhadapan dunia pekerjaan kerana tanggungjawab mereka bukan merawat semata-mata. Berhadapan senario semasa mereka perlu sedia meluangkan masa dengan menasihatkan masyarakat mengenai pentingnya mencegah penyakit daripada merawat. Ikuti pandangan Ketua Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan Fakulti Perubatan Universiti Malaysia, Prof Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud kepada wartawan Norliza Abdullah.'

[baca sini]


Apabila membaca keratan akhbar online di atas,terasa bebanan menjadi pelajar perubatan bukanlah sekadar belajar untuk merawat sahaja bahkan bertanggungjawab untuk menyampaikan maklumat mengenai kepetingan kesihatan kepada masyarakat awam. Ucapan terima kasih saya ucapkan kepada ukhti Anis Maisarah kerana telah mem'forward'kan link ini.


Hikmah

Hubungan ahli perubatan dan masyarakat amat penting kerana disitu terdapat tuntutan
yang dapat dipenuhi oleh muslim.Menepatilah dengan suruhan Allah swt dalam Alquran:

"..Dan tolong-menolonglah kamu dalam mengerjakan kebaikan dan takwa,dan jangan saling bertolongan dalam berbuat dosa dan pelanggaran.Dan bertakwalah kamu kepada Allah,sesungguhnya Allah amat berat siksaNya"[Al-Maaidah,2]

Bukankah saling memperingat mengenai penjagaan kesihatan adalah perkara kebaikan?
Pepatah Arab juga ada mengatakan bahawa mencegah itu lebih baik daripada mengubat.Maka,daripada dalil ini usahlah kita berasa ragu-ragu dan ‘culas’ untuk terus menyampaikan risalah mengenai kepentingan kesihatan ini.

Dalam fatrah kita sebagai pelajar perubatan khususnya di bumi anbiya’ ini,seharusnya kita mengambil penekanan terhadap penguasaan dalam aspek ilmu perubatan itu sendiri. Tidak lengkap pula rasanya jika kita tidak menguasai ilmu perubatan dalam aspek perundangan Islam yang mana meliputi banyak ruang lingkup terutamanya dalam masalah istinbat hukum.Bahkan banyak hukum hakam dalam perubatan akan disoal oleh pesakit pada masa akan datang.

Oleh itu,saya menyeru diri saya sendiri dan rakan-rakan perubatan khususnya agar kita sama-sama menguasai seboleh mungkin segala ilmu yang kita pelajari disini. Peperiksaan bukanlah matlamat terakhir bagi kita,tetapi peperiksaan adalah kayu ukur kepada kesungguhan kita.Moga-moga ilmu yang dipelajari dapat memberi manfaat kepada masyarakat.Bukankah sebaik-baik manusia adalah yang memberi manfaat kepada orang lain?

InsyaAllah,kita buktikan kita boleh! Ameen ya rabb.

No comments: