Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 16 April 2010

Musim Gila?


Pejam celik,pejam celik,peperiksaan akhir bakal menjelma. Persediaan pula masih 'lompang-lompang'. Itulah saya.

Teringat pada tazkirah seorang sahabat saya dikelas, musim peperiksaan adalah 'musim gila'. Gila apakah yang dimaksudkan itu? Gila 'study',gila beribadah,gila berqiamullail,gila menyorok dalam bilik dan banyak gila lagi. Sehinggakan hubungan sesama ahli rumah agak renggang. Jumpa hanyalah didapur untuk sama-sama masak meggi.

Sahabat-sahabat sekalian,dalam kegilaan kita study,janganlah kita lupa hak-hak lain. Hak ke atas kesihatan kita,hak ibu bapa dan sahabat-sahabat kita dan paling penting hak Allah SWT. Pemakanan hendaklah dijaga. Jangan makan merapu-rapu. Contoh saya tahun lepas,akibat kurang minum air dan banyak makan makanan ringan, saya menghidapi renal calculi atau nama melayunya batu karang. Jagalah kesihatan anda..

Akhir sekali,masih ada beberapa hari untuk kita sama-sama membuat persediaan dan masih belum terlambat untuk kita berusaha bersungguh-sungguh. Dan yang paling penting adalah tawakal. Tawakal itu hendaklah dimulai dengan berusaha bersungguh-sunggguh. Tidaklah dinamakan tawakal jika kita berusaha hanya sekadar melepaskan batuk ditangga..Wallahualam.BITTAUFIQ WANNAJAH

KULLIAH TIBB BASYARI & TIBB ASNAN
JAMIAH TANTA


FAKULTI PERUBATAN & PERGIGIAN
UNIVERSITI TANTA

No comments: