Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 14 June 2010

Rejab sudah datang- Muhasabah
Rejab sudah pun bermula. Bermakna Ramadhan juga semakin menghampiri. Usia juga semakin bertambah. Tetapi amalan? Wallahua'lam.

Sejak kebelakangan ini, saya rasa kurang 'sedap hati'. Adakan disebabkan peperiksaan? Mungkin juga.. Perasaan bercampur baur untuk ke 'sana'. Moga Allah permudahkan segala urusan.

Muhasabah, satu perkataan yang senang diucap,susah dilaksanakan. Kita selalu lupa untuk bermuhasabah mengenai diri sendiri. Diri selalu leka dengan dunia,kurang mengingati Allah. Sejauh mana Allah dalam kehidupan : perbuatan, percakapan, hati. Selalu kita lupa. Dalam fatrah exam, lupa bahawa pergantungan kepada Allah itu yang mutlak. Usaha hanya ikhtiar,tetapi Allah yang menentukan. Kita selalu menganggap usaha adalah segala-galanya.


Di bulan Rejab yang mulia ini, ada satu doa yang digalakkan untuk kita baca.

Diriwayatkan daripada Anas r.a., bahawa apabila menjelang bulan Rejab, Rasulullah s.a.w. berdoa:

"Ya Allah! Berkatilah kami pada bulan Rejab dan Sya'aban, serta panjangkanlah umur kami hingga sampai ke bulan Ramadhan"


Moga kita sama-sama memperkemas amalan, membaiki lompangnya solat, memohon taubat dan tidak membuang masa yang ada dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah.

Kepada warga Tanta yang masih menghadapi peperiksaan, jom kita buat yang terbaik!! :)

p/s- masik berbaki 2 subjek untuk habis..rindu semakin kuat untuk menjadi tetamuNya.

No comments: