Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 31 March 2011

Kisah 2 Masjid~


Bismillah walhamdulillah


Kisah 1


November 2010. Keluarga saya datang menziarahi saya di Mesir. Satu hari ketika kami dalam perjalanan pulang ke Tanta dari Kaherah, kami berhenti solat sebentar. Seperti biasa, tempat solat lelaki dan wanita memang diasingkan. Ketika itu, masjid tersebut seolah-olah hendak ditutup. Penjaganya hanya menunggu masa untuk mengunci pintu.

Selesai solat, saya terkejut apabila mendapati pintu keluar tempat saya solat telah dikunci. Hanya saya seorang yang turun solat memandangkan yang lain boleh solat jama’ dirumah. Puas saya memanggil dan menjerit. Namun, lokasi masjid tersebut yang betul-betul bersebelahan dengan lebuh raya, amat membantutkan keadaan. Tiada sesiapa yang mendengar jeritan saya. Akhirnya, emak saya sendiri datang mencari saya kerana bimbang saya ‘berwirid’ terlalu lama. Alhamdulillah, ada juga hamba Allah yang saya kasihi telah mencari kunci dan ‘membebaskan’ saya.. :)


Kisah 2


Disember 2010. Ketika itu di lapangan terbang Damsyik, Syria. Kesihatan saya amat teruk ketika itu. Demam,sakit kepala, nausea dan perut tidak selesa. Saya keseorangan selama 4 jam sebelum check in untuk penerbangan pulang ke Mesir. Lantaran keseorangan, saya memilih untuk berada di surau.

Ketika itu, masih berbaki setengah jam sebelum masuk waktu zohor. Tiada sesiapa dalam surau yang indah itu melainkan saya seorang. Tidak lama selepas itu, datang seseorang (pakcik cleaner barangkali) meminta saya untuk tinggalkan surau. Pada mulanya, saya hanya abaikan. Berkali kali dia meminta saya tinggalkan surau tersebut. Saya tidak puas hati. Mengapa tidak dikunci sahaja jika tidak dibenarkan untuk diguna?

Akhirnya, untuk kali ke 4 setelah diminta secara agak keras meninggalkan surau tersebut, saya tidak tunggu lama lagi. Dengan bagasi yang agak besar, saya tinggalkan surau tersebut. Sayunya hati tidak dibenarkan untuk menumpang di rumahMu ya Allah..

Memang tidak dinafikan saya marah pada pakcik itu. Sambil mengusung bagasi saya, saya melintas di hadapan pakcik itu. Sempat lagi saya berkata. Biarpun dalam bahasa pasar Mesir, saya tahu dia faham.

“ Haza baitullah. Musy baitik”

“Alfu salam, alfu salam, alfu salam..”

Mungkin perasaan bersalah bersarang dihatinya. Melihatkan keadaan saya yang agak pucat, berlalu meninggalkannya perlahan-lahan.. Maafkan saya jua. Agak berlaku kasar.


Pengajaran


Kisah pertama iaitu apabila masuk ke dalam masjid dan terkurung dalamnya diandaikan seperti sikap kita sendiri. Terlalu menumpukan soal ibadah khusus dalam kehidupan. Tidak mahu meluangkan masa untuk masyarakat luar. Tidak mahu melibatkan diri dalam dakwah. Hanya menumpukan perhatian pada diri sendiri dan keluarga. Meningkatkan kebaikan hanya untuk diri sendiri. Banyak tuntutan sebenarnya untuk kita penuhi untuk menyelesaikan masalah ummah yang kian parah. Dimana kita?

Kisah kedua iaitu tidak dapat berpeluang untuk menjadi tetamu masjid diandaikan seperti sikap kita yang tidak mementingkan soal ibadah khusus dalam kehidupan. Ramai yang baik hati dan berbudi pekerti. Ramai yang dapat luangkan masa untuk kerja-kerja kebajikan. Ramai yang dapat menjaga hubungan sesama manusia. Namun tidak ramai yang mampu untuk menjaga hubungan dengan Allah. Dimana Allah dalam kehidupan kita?

Be moderate in our life and do the best.

Daripada dua pengajaran di atas, dapat kita simpulkan bahawa kita mesti menjaga dan mengamalkan dua elemen penting dalam kehidupan. Hablumminallah dan hablumminannaas. Kita mesti menyediakan masa untuk Allah, pencipta kita yang Maha Agung dan dalam masa yang sama, kita mesti tunaikan hak-hak sesama manusia.


Moga kita tergolong dalam golongan yang Allah redhai.. Bersederhanalah dalam kehidupan.


Tuesday, 1 March 2011

Usah Jemu..~


Bismillah Walhamdulillah.

Berbicara mengenai kebaikan, pasti semua orang berasa tertarik ke arah kebaikan dan apa-apa sahaja yang baik. Kerana baik dan kebaikan itu adalah fitrah kita. Fitrah manusia.

Tanpa kita sedar, kita berasa suka dan mudah untuk menerima huluran bantuan dan kebaikan dari insan lain.. Namun, hakikatnya, kita sendiri susah untuk memulakannya. Tangan yang menghulurkan, lebih baik dari tangan yang menerima. Tangan yang menghulurkan mawar, akan terlebih dahulu mendapat wangi mawar tersebut..

Saya ingin berkongsi satu kisah. Kisah di Jeddah baru baru ini.

Ketika dalam proses evakuasi, kami ditempatkan sementara di tempat penginapan Tabung Haji, Madinatul Hujjaj. Dalam cuaca yang panas, saya mengalami sedikit kejutan perubahan cuaca disana. Dari sejuk bertukar ke panas. Berasa sungguh malas untuk keluar semata-mata untuk membeli nombor baru sementara disana.

Sungguh saya harapkan ada seseorang yang ingin keluar dan saya kirimkan padanya sahaja. Alhamdulillah, pertemuan tanpa diduga, membuahkan hasil. Tanpa segan silu, saya meminta tolong Kak Akmaizan, salah seorang barisan Hewi PMRAM, membelikan nombor baru. Alang alang mahu keluar katanya. Setinggi tinggi penghargaan untuk Kak Akma.

Keadaan dalam surau tempat kami menginap agak sesak. Port electric tidak pernah kosong. Sentiasa penuh bahkan ada giliran.

Pada petang itu, saya melihat Kak Akma mundar mandir ke hulu hilir membawa handphone dan chargernya. Barangkali mencari port electric. Kebetulan pada waktu itu, adalah giliran saya menggunakan salah satu port tersebut. Jadi, saya segera menegurnya. Sungguh, beliau berhajat sedemikian. Tanpa ragu, saya memberikan ruang giliran saya untuk beliau menggunakannya. Saya yakin, beliau akan guna handphone tersebut untuk kebaikan. InsyaAllah. Tidak rugi sedikit pun bahkan membantu menunaikan hajat seseorang, itu adalah yang lebih baik.

What you give, you get back.

Mudah bukan?

Tetapi untuk memulakan memberi, itu yang susah. Namun bukan mustahil.

Bukanlah kita memberi untuk dibalasi, tetapi sebenarnya setiap kebaikan yang kita lakukan, ada nilainya. Ada balasannya. Kalau bukan hari ini, mungkin esok. Mungkin minggu hadapan. Mungkin juga tahun-tahun akan datang.

Kebaikan yang dihulurkan mestilah semata-mata kerana Allah. Itu adalah yang terbaik. Usah jemu menabur kebaikan sesama kita.. Mudah-mudahan kebaikan yang ditaburkan, dikira sebagai asbab rahmat untuk membolehkan kita melangkah ke syurga Allah yang terlalu penuh dengan nikmat.. InsyaAllah.

Usah jemu memberi kebaikan.

Nurul Husna Abu Bakar,
Felda Bukit Mendi,
Triang, Pahang