Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 6 November 2008

Islam Pada DirinyaKisah ini berlaku pada bulan September lepas di pekan tempat tinggal saya. Saya dapat melihat nilai-nilai Islam dalam diri pak cik berbangsa Cina ini. Pada pagi tersebut, ayah saya telah menghantar saya ke stesen bas Triang. Seterusnya saya akan mengambil bas ke Temerloh dan seterusnya ke Kuala Lumpur. Jam menunjukkan pukul 7.40 pagi. Seorang pak cik berbangsa India di sebelah saya membebel-bebel kerana bas belum kunjung tiba.

Dalam pada itu, datang seorang pak cik berbangsa Cina menaiki motorsikal dan berhenti betul-betul dihadapan pak cik berbangsa India tadi. Mereka pun bersembang mengenai bas ke Temerloh yang langsung tidak menunjukkan tanda untuk sampai. Kemudian dia bertanya ke mana arah saya.

“Lu mau pegi mana?”

“Saya mau pegi Kuala Lumpur

“Oo..Lu mau pegi sana ka?Lu tak tau ada bas express ka?”

“Tak tau”

“Aiyaa..itu bas express terus ke kl la..tiap-tiap hari ada..Dekat balai bomba itu sana..Lu tak tau ka?”

“Tak tau la pakcik..”

“Aiya..mari wa tunjukkan.. Wa boleh angkat lu sama naik belakang motor.. Tapi lu mesti malu punya..”

Sunyi seketika.

“Pakcik jalan slow-slow la..saya ikut belakang ok”

“ok..lu ikut wa pelan-pelan..”

Dia terus menunggang motor perlahan-lahan sambil memerhatikan saya melintas jalan besar. Saya pun terus melangkah secepat mungkin. Sampai la saya tidak dapat melihat kelibatnya lagi. Terdetik dalam hati..”Pak cik ni tipu aku ke?? Habisla..huhu”..Rupanya dia ada dihadapan menunggu aku berjalan menghampirinya. Jam hampir menunjukkan 8.00 pagi. Akhirnya sampailah saya ke stesen bas tersebut.Dia masih menunggu sehingga kaunter tiket dibuka dan menyuruh saya membeli tiket. Dia juga menunggu saya naik ke atas bas dan sehinggalah bas meninggalkan stesen tersebut. Sebelum saya melangkah naik ke atas bas, beberapa orang berbangsa Cina menegurnya.Mungkin bertanyakan siapa saya.. Dan mungkin mereka ingat saya ini anaknya..Almaklumlah, saya ini ‘chinese look’ (hehe..=).

Itulah kisah saya berjumpa dengan pak cik tersebut. Nilai baik yang ditunjukkan membuatkan saya rasa terharu dan memikirkan alangkah indahnya jika pak cik dapat mengenali Islam.. Semoga Allah beri hidayah pada pak cik..Terima kasih pakcik!No comments: