Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 24 November 2008

Remaja


Assalamualaikum wbt

Remaja..ingatlah masa depanmu
Janganlah kau terleka di usia remaja
Kenanglah jasa ibu dan ayahmu
Susah payah mereka membesarkan kita..

Demikianlah serangkap lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan UNIC bertajuk remaja. Walaupun bersahaja, tetapi mesej yang disampaikan cukup jelas. Mengingatkan kita yang berada diambang remaja ini supaya tidak terleka dengan pelbagai anasir-anasir luar yang begitu membimbangkan pada waktu ini.

Sepanjang saya diberi pinjam nafas oleh Allah swt selama 20 tahun ini, saya telah menemui pelbagai masalah dikalangan remaja khususnya dikalangan kawan-kawan saya. Ada yang mengadu mengalami masalah dalam percintaan, ‘terhanyut’ dalam percintaan, ditambah dengan masalah penceraian ibu bapa. Semuanya terlalu berat untuk dihadapi dan dilalui. Dan pastinya Allah jadikan sesuatu itu mempunyai tujuannya tersendiri dan hikmahnya akan terlihat pada suatu hari nanti.

Allah jadikan setiap masalah semestinya untuk menguji keimanan kita. Terpulang pada kita sebagai hamba untuk memilih jalan yang Allah tetapkan ataupun mengikut hawa nafsu sendiri dalam menjalani kehidupan seharian. Sahabat-sahabat saya yang dikasihi, marilah kita membuka hati seluas-luasnya untuk kembali kepada Allah. Setiap masalah, dugaan mahupun dosa yang kita lakukan,kita kembali kepada Allah. Yakin dengan Allah yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

Kembali kepada fitrah. Bagaimana? Semestinya dalam pencarian jalan kembali kepada Allah mestilah berdasarkan sumber yang sahih iaitu Al-Quran dan As-Sunnah. Dalam kitab Hatta Ya’lama Asy-Syabab karangan Abdullah Nasih ‘Ulwan, disebutkan bahawa tujuan kita dihidupkan di muka bumi ini adalah bertujuan merealisasikan perhambaan kepada Allah swt.

Firman Allah dalam surah Az-Zariyat ayat 56 : “ Dan tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepada ku”

Cuba kita muhasabah diri kita. Adakah kehidupan kita sekarang ini merupakan ibadah kepada Allah? Adakah kita menghabiskan waktu kita untuk Allah ataupun dunia semata-mata? Kita sangat sibuk menuntut ilmu sehinggakan lupa untuk menunaikan solat lima waktu. Kita sanggup berhabisan wang untuk melancong ke luar negara setiap tahun sedangkan zakat tidak dibayar. Kita sibuk melengkapkan kelengkapan rumah untuk keselesaan keluarga sedangkan kita lupa untuk melengkapkan kelengapan untuk menempuhi alam kematian nanti.

Wahai sahabat-sahabat saya yang dirahmati Allah sekalian. Usia remaja tidak patut dihabiskan dengan bercinta. Kerana cinta sesama manusia yang tidak berlandaskan syara’ adalah SIA-SIA belaka. Apa yang kita dapat daripada pasangan kita? Kasih sayang? Perhatian? Hadiah? Itu semua palsu belaka. Yakinlah bahawa kasih sayang, perhatian dan ‘hadiah’ daripada Allah itu adalah lebih mulia dan sempurna. Jika masih belum berpunya, usah risau akan jodoh yang Allah tetapkan. Peganglah pada prinsip ‘ Mukmin yang baik adalah untuk mukminah yang baik’.

Usia remaja kita tidak patut dihabiskan dengan menghabiskan masa dengan perkara-perkara yang sia-sia seperti lepak contohnya. Tahukan kita bahawa TERLALU banyak perkara baik yang boleh dilakukan untuk mengisi masa lapang. Contohnya menziarahi kawan-kawan atas niat untuk mengambil berat. Sentiasa bertanya khabar terhadap saudara-mara untuk mengeratkan tali persaudaraan. Semua ini adalah inisiatif sendiri untuk membentuk sahsiah supaya sentiasa melakukan kebaikan seiring dengan ajaran Islam.

Oleh itu sahabat-sahabat sekalian, ketahuilah tujuan Allah menghidupkan kita di muka bumi ini bukanlah sia-sia untuk kita mati nanti dalam keadaan sia-sia. Usia remaja amatlah berharga kerana remaja seperti kitalah yang akan mencorak generasi hadapan negara. Jika kita adalah generasi yang rosak, maka rosaklah generasi akan datang. Pentingnya kita berusaha untuk MEMAHAMI ajaran Islam yang sebenar sebagai jambatan untuk BERAMAL dengan ajaran-ajaran Islam. Wallahua'lam.

No comments: