Our Marriage

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 13 September 2011

Phuket Trip..~


Bismillah Walhamdulillah

Selamat Hari Raya semua ^__^. Kullu sanah wa antum bikhair :)

Entry kali ini, saya ingin ceritakan sedikit pengalaman mengembara ke Pulau Phuket, Thailand selama 3 hari dua malam. Mesti ramai yang pernah dengar nama pulau ini dan sebahagian besar akan terdetik pandangan negatif kepada orang yang melancong ke sana. Tunggu dulu, apa-apa pun,jom..kembara bersama saya!!




Where is Phuket Island?








Banyak cara untuk ke sana. Antaranya :


~ Flight [ Air Asia banyak trip]

~Star Cruise [ Banyak dari Penang-Phuket]

~Memandu sendiri [ Dari sempadan Malaysia Thailand : Bukit Kayu Hitam(Sadao) - Phuket mengambil masa kira-kira 7 jam perjalanan]

p/s : Insurans kereta, ikut hari & jenis kereta. minima 9 hari. harga : rm20.00 (++). banyak kedai insurans sepanjang highway di Changlun.





First~

Imigresen Bukit Kayu Hitam







Next~ Just drive : Sadao-Phattalung-Trang-Krabi-Phuket









Scenes along the highway~































Kami sampai di Komaree Manson Hotel hampir jam 7.30 malam. Perbezaan waktu adalah satu jam. Thailand lewat satu jam dari Malaysia. Kami terus check in di Komaree Manson Hotel. Satu satunya hotel pemiliknya adalah beragama Islam. Dan lebih bertuah, seorang pekerja (tour agent) di hotel tersebut boleh bertutur Bahasa Melayu loghat Pattani.

Dalam keadaan yang agak letih, kami keluar makan. Tidaklah susah mana untuk mencari makanan halal. Lebih mudah jika mencari gerai-gerai di tepi jalan. Pastikan ada sticker halal. Banyak juga peniaga makanan yang menutup aurat.. Alhamdulillah ^__^

Sebelum pulang hotel, sempat kami jalan-jalan sekitar gerai-gerai sepanjang jalan di Pekan Patong. Terlalu banyak cenderahati, baju2 untuk bersiar di pantai dan macam-macam lagi. Dan semestinya, 'ayam-ayam sakit' menawarkan khidmat di tepi-tepi jalan.. Astaghfirullah..@__@
Kota ini menjadi seolah-olah Las Vegas apabila terbenamnya matahari. Penuh dengan konsert-konsert dan bar.. Dan semestinya pelancong berkulit putih memenuhi ruang disini.









Day 2~

Bermulalah kembara kami. Seawal jam 8 pagi, kami keluar mencari sarapan. Pakcik saya bersungguh-sungguh mahu kami mencuba menu "Pulut Ayam". Memang sedap. Pulut yang dikukus (agaknya) dimakan bersama ayam gorang berempah dan bawang goreng. Simple! Menu lain antaranya Nasi Kuning dan Nasi Ayam. Untuk air, kami tak tahu nak minta macam mana.. Lastly, hanya minum air masak setelah setiap orang diberikan cawan berisi ais.

Saya memang puji cara hidangan makanan disana. Setiap gerai yang kami singgah, pasti ada ulam ulaman yang dihidangkan. Ulam kan bagus untuk kesihatan..^__-







Kami meneruskan perjalanan dengan kereta meronda Pulau Phuket. Bermula dari Patong Beach kami menuju ke Koran Beach dan akhir sekali ke Kata Beach. Tak sempat habis juga satu pulau. Hanya satu per tiga sahaja saya kira.. Dan pada tengah hari, kami membeli belah di Old Town Phuket. Tempat jualan tersebut teletak di sepanjang jalan di tepi pantai.



















Next~

Kami berpeluang menunggang (?) gajah. Wah! Pengalaman pertama naik gajah.. :)

Serius, sangat takut. Adik saya yang kecil memang meraung dah takut. Tapi lama-lama dia pulak yang suka lebih..







Emak pula bila berjumpa dengan orkid.. memang tak lepas! Sangat murah harganya jika dibanding di Malaysia. Average harga satu pasu antara RM5-RM10 sahaja.




Kami pulang ke hotel dan keluar makan malam. Sempat juga melihat pekan Patong dari dalam kereta.. Terlalu banyak pusat urut dan spa.. Dan semestinya servis **** tersedia. hmm..



Next~

Kami check out hotel dan bersarapan. Kami meronda lagi melihat pekan-pekan yang ada. Setelah puas, kami pun berangkat pulang.. Kami tiba di Kedah jam 8.30 malam setelah hampir 10 jam perjalanan dari Pulau Phuket. Walau letih, tapi puas :)

Fakta ~

Duit : RM 1 lebih kurang 10 Baht

Jambatan Sarasin : Jambatan yang memisahkan Pulau Phuket dan tanah besarnya

Highway : Tiada gangguan dari polis trafik seperti Malaysia. Bebas memotong di lorong kiri dan kanan.

Kenderaan : Kebanyakan dari jenis Toyota Hilux dan Fortuner. 80% barangkali.






Kami sempat singgah sebentar di Hat Yai. Bandarnya sangat penuh dengan lorong-lorong kecil dan dipenuhi dengan gerai makanan. Ramai juga pelancong dari Malaysia. Biasalah..sempadan. Tidaklah jauh mana dengan Malaysia.







Setakat ini sahaja..Wallahua'lam ^__-



"Berjalan..bermusafirlah..melihat kebesaran Tuhan yang menciptakan untuk mereka yang berfikir dan bersyukur di atas nikmat dan kurniaanNya.."

2 comments:

9730 said...

Jom p lg skli. Jd tour guide. ;)

Muhammad Hamdan Syakirin said...

no hal.. free of charge :P